Hund på Bjølsen; ny Oslo-plakat i galleriet

Golden Retrieveren hvilte potene på murgjerdet til denne klassiske Bjølsen-bygården som vender ut mot Lisa Kristoffersens plass. Nå er den blitt plakat som snart henges på den digitale veggen i nettgalleriet vårt her hos  Wallstories

Golden Retrieveren hvilte potene på murgjerdet til denne klassiske Bjølsen-bygården som vender ut mot Lisa Kristoffersens plass. Nå er den blitt plakat som snart henges på den digitale veggen i nettgalleriet vårt her hos Wallstories

Byoriginalen Lisa Kristoffersen (1833-1928) var en pioner for dyrebeskyttelsen i datidens Kristiania. Hun var høyt respektert for sitt arbeid og fryktet for sin teknikk med knortekjeppen. For sin innsats som dyrenes beskytter i Kristiania fikk hun kallenavnene "Dyre-Lisa", "Bikkje-Lisa" og "Kristianias våkne samvittighet". Nesten 100 år etter sin død er hun nå inspirasjonen bak "Hund på Bjølsen" - nok en plakat med ikonisk Oslo-motiv her hos Wallstories.

Kari ble født på Sagene, men flyttet tidlig med sin mann til Chicago. Her åpnet hun et vaskeri som hun drev i nesten 25 år, samtidig som hun tok vare på byens firbeinte.

Da hun kom hjem til Kristiania begynte Lisa å selge frukt, bær og blomster på torget. Hun pleide å ta oppstillingen ved foten av Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken. Her passet hun på at kjøremennene som kom ridende med varer behandlet hestene sine med respekt. De som ikke lystret Kari fikk kjenne hennes vrede i form av et slag med knortekjeppen på ryggen. Dette vekket stor begeistring blant folkemengdene, som samlet seg rundt Lisa når hun var på ferde med kjeppen. I mange år måtte hun livnære både seg selv og mannen, som var blitt syk og uten arbeid etter returen til Kristiania. 

Foto: Oslo Museum

Foto: Oslo Museum

I 1907 var hun med på å stifte Kristianias første dyrebeskyttelse hvor hun også tjenestegjorde som inspektør. Etter sin død ble Lisa Kristoffersen hedret for sin innsats som pioner for dyrebeskyttelsen i byen. I 1934 fikk hun Lisa Kristoffersens plass på Bjølsen oppkalt etter seg.

"Hund på Bjølsen" kommer til galleriet 20. oktober. Forhåndsbestill plakaten her