Villa Stenersen - starten på norsk funkis

I Tuengen allé 10c i Oslo står trolig den viktigste bygningen for norsk funksjonalisme, Villa Stenersen.

”Når forståelse for funksjon, materiale og form blir et levende skjønnhetsideal hos de byggende mennesker, vil dette vise seg som et skjerpet krav til arkitektens kvalifikasjoner, og arkitekturen vil på nytt bli det levende og kunstnerisk sterke uttrykk for frodig livsglede og menneskelig tillit. Når man derfor står overfor en byggherre som yder en stor tillit, har han retten til å få det beste resultat.”

- Arne Korsmo

 

Huset ble tegnet av Arne Korsmo for forretningsmannen og kunstsamleren Rolf Stenersen i perioden 1937-1939 og var ment til å romme den store kunstsamlingen til Stenersen, samtidig som det skulle fungere som statsministerbolig (selv om det bare er Oddvar Norli som har bodd der under sin periode som leder av landet).

Nå drives huset som en arkitekturisk attraksjon av Nasjonalmuseet og du kan traske rundt i rommene hver søndag mellom mai og november og beundre de åpne planløsningene og funkisdesign i verdensklasse.

Hos Wallstories finner du en grafisk fremstilling av det berømte bygget. Bildet er fra stuen (også kalt gallerisalen) som var tegnet til å romme kunstsamlingen. Derfor laget Korsmo hele fasadeveggen i glass, slik at kunsten kunne sees godt utenfra.