Oslo Funkis, nå i stilen av L.A

Et av Oslos tidligste og fineste eksempler på funksjonalisme, pyntet i pastell og tegnet av den prisvinnende arkitekten Nicolai Sivert Beer.

Mellom 1925 og 1940 ble det bygget mye i Oslo, først og fremst i den nye og internasjonale funkisstilen (funksjonalisme). Alt fra blokkområder og villaer til forretningsgårder og offentlige bygg. Stilarten vektla den rene form, der alt som er overflødig ble renset bort. De nye boligområdene ble både bygget for middelklassen, som for eksempel på Marienlyst, og som moderne alternativer for arbeiderklassen, som i Sinsenbyen.

Prosjektene besto av lamellblokker med luft og grønne områder mellom blokkene, i motsetning til 1800-tallets mørke bakgårder. Blant tidsepokens fremste arkitekter var Nicolai Sivert Beer (1885-1950), opptatt av enkle og rasjonelle løsninger, som lagde flere signaturbygg i funkisstilen i tredveårene. Boligfeltet Heia, oppført i 1933-34, er et av prosjektene hans som markerte stilartens inntog til Norge. For rekkehusene i Industrigata 21, som du ser toppene av i dette bildet, mottok Beer "Sundts premie". Arkitekten sto også bak prisbelønte Blindern studenthjem (dette i nyklassistisk stil) og var involvert i planene for Bislet stadion.