Frognerbadet 65 år – jubileumstrykk (limited edition)

Da Frognerbadet åpnet i 1956, hadde de kleshengere til 3000 mennesker, men på det meste var dagsbesøket på nesten 9000. I sin tid et sportsanlegg av høy internasjonal klasse, men først og fremst et kjærkomment friluftsbad for byfolk som endelig fikk et alternativ til den forurensede Oslofjorden.

De første skissene til Frognerbadet ble tegnet i 1945 av sivilingeniør Sven Thaulow, fire ganger norgesmester i svømming og OL-deltaker i Paris, 1924. Han hadde jobbet for å få bygget et svømmeanlegg av internasjonal standard i Oslo siden 1930-tallet. I tillegg hadde Oslofjorden lenge vært forurenset av kloakk, og behovet for et offentlig badeanlegg for byens innbyggere var stort.

Frognerbadet i 1956. Foto fra Oslo museum. Fotograf ukjent.

Frognerbadet i 1956. Foto fra Oslo museum. Fotograf ukjent.

«Badet – som er blitt betegnet som Europas vakreste friluftsbad – kan ta imot 3000 badende samtidig. Dvs. at det fins garderobeplass og kleshengere til så mange ( … )
Nidkjære badeeksperter har blandet så meget klor i vannet for å få det rent, at det lukter langveis. Men nå blir det forsikret at de skal rettes på.»

– Ukebladet Urd, 1956

LIMITED EDITION SIGNERT OG NUMMERERT I 65 EKSEMPLARER PÅ 200 G MATT PAPIR (MUNKEN POLAR). FORMATER: 50*70 CM OG 70*100 CM (FORDELT PÅ OPPLAGET).

LIMITED EDITION SIGNERT OG NUMMERERT I 65 EKSEMPLARER PÅ 200 G MATT PAPIR (MUNKEN POLAR). FORMATER: 50*70 CM OG 70*100 CM (FORDELT PÅ OPPLAGET).

Det var Olav Tveten og Frode Rinnan, som blant annet stod bak store deler av Oslos drabantbyer, Holmenkollbakken, Jordal Amfi og Bislett stadion. som tegnet Frognerbadet, med sivilingeniør Thaulow som teknisk konsulent

«Ved anlegget på Frogner har man villet løse to oppgaver. Den ene - som det har vært arbeidet med i en menneskealder - var å bygge et sportsbad av høyeste klasse med alle de krav som må stilles til for eksempel en olympiade i stup eller svømming. Den andre oppgaven - som mer og mer er kommet i forgrunnen og som Frognerbadet er preget av - er å bygge friluftsbad med rikelige soleplasser for byens pubikum.»

– Byggekunst, 1957

Med sin slående funkisarkitektur og vakre og sentrale beliggenhet, har Frognerbadet blitt en av byens mest ikoniske anlegg - som badeanlegg, scene i bøker og filmer, konsertarena og arena for dødsing.

Badets beliggenhet i sydvestskråningen av “Gratishaugen” mellom Stadion og Frognerdammene, Middelthunsgate og Vigelandsaksen er ideell, med gode kommunikasjoner fra de vestlige bydeler

– Byggekunst, 1957

Bilder fra Oslo Museum. Fra venstre: Kong Olav foran stupetårnet (ukjent år og fotograf). I bassenget 4. august 1963 (fotograf Paul A. Røstad). Utenfor kiosken i 1968 (fotograf ukjent). Nordisk mesterskap i svømming 1955, et år før den offisielle åpningen (fotograf Jan Nordby). I parkanlegget 1968 (ukjent fotograf)

På 70-tallet var Frognerbadet arena for landets mest vågale dødsere, en gjeng som spratt opp og ned fra tiern i ring gjennom hele sesongen. Blant dem var Erling Bruno Hovden, Raga Rockers-gitarist og kongen av døds. Utøveren som gjennomfører det beste klassiske stupet under det årlige Frognerbadet-arrangementet VM i dødsning, blir i dag belønnet med Bruno-prisen, som hedrer den høytflyvende legenden.

Av kjente figurer fra Frognerbadets historie kan også bademester Krogern nevnes, kjent som general Custer, som styrte anlegget med jernhånd på 70-tallet. Ellers var Mary Larsen i billettluken i mange år den personen folk virkelig forbandt med Frognerbadet, mens Gøril Tandberg holdt orden på kafeen på anlegget i hele 55 år.

Frognerbadet
fra kr 600,00

«Ta en svømmetur på Frognerbadet / kan du noen steder bedre ha det / enn i Oslo nå på sommer'n når de stressa folka / alle er forsvunnet til Mallorca, eller sitter i en ferjekø ved Lavik? / Ja ved Lavik!»

- Utdrag fra Bysommer av Lillebjørn Nilsen